Poređenje večitih: Plejmejkeri

Partizan

Karlik Džouns će biti prva uzdanica crno-belih ove sezone na pozicija organizatora igre. Košarkaš koji je u dosadašnjem toku karijere, nakon koledža, nastavio u Americi, u NBA ligi, to jest uglavnom u njenoj razvojnoj G-ligi. Nakon toga je, na period od jedne sezone igrao u Kini, da bi se na put Evrope odlučio ove sezone. Igrač koji predstavlja Južni Sudan je ponajbolji u toj reprezentaciji i sa njom je beležio velike rezultate za ovu naciju.

Prototip je nekog modernog ali i dalje klasičnog plejmejkera, sa svojih 26 godina, pravo je vreme za selidbu u Evropu. Visok je svega 1.85m, ali ga ta visina ne lišava košarkaških kvaliteta. Izuzetno je brz, agilan, i sposoban na prodoru. Ume da se provuče u gužvi i to je jedna od njegovih najjačih karakteristika. Poseduje izuzetnu brzinu u lateralnim kretnjama, a pik-end-rol mu je jedno od glavnih oružja. Ne predstavlja vrhunskog defanzivca, jedina mana njegove visine. Pre svega, vrlo je zahvalan na terenu, odličan je paser, a za svoju visinu i poziciju jedan od najboljih defanzivnih skakača. Pokazao je pozamašno umeće i mirnoću u šutu spolja, u uvodnom meču ABA lige. Ume da rešava bitne situacije u mečevima, nema panike, vrlo je hladan u tim momentima, upravo ono što je bilo problematično prethodne sezone.

Sjajna opcija Partizana, jedan od lidera na terenu biće upravo Karlik, ponovo Parni valjak ima pravog plejmejkera.

Frenk Nilikina je neko ko je veoma poznat bilo kome ko je iole pratio NBA košarku. Počeo je svoju karijeru u Strazburu, da bi se 2017. godine zaputio na NBA draft, na kojem ga biraju Nju Jork Niksi sa visoke osme pozicije. Proveo je i dve sezone u Dalasu, kao i jednu, onu poslednju pre dolaska preko bare, u Šarlot Hornetsima. Još uvek košarkaški mlad, sa 26 godina, Nilikina ima još par godina do ulaska u svoj košarkaški zenit. Kao i njegov kolega Karlik, Frenk vrlo uspešno reprezentuje svoju državu, sa kojom je ove godine osvojio srebro na Olimpijadi u Parizu.

Poznat je svima kao fantastičan defanzivac, a to zaista i jeste slučaj, kada god je na terenu prosto je primetno njegovo angažovanje na ovom delu terena. Sa svojom visinom od 1.93m ume da igra obe bekovske pozicije. Vrlo je snalažljiv i agilan u “point of attack” odbrani, i ume da ukrade živu loptu protivničkom beku na driblingu. Solidan je u prodor igri, mada ume da pravi loše odluke zbog manjka fizičke snage, zbog svoje visine ima kvalitetan pregled igre, ali nije izuzetan razigravač. Na udvajanju ne donosi kvalitetne odluke te često tu gubi lopte. Šut je upitan, ali je na pripremnim mečevima pokazao da ume i može da pogodi i to naročito kvalitetno. Ostaje pod znakom pitanja koliko će ostati konstantan, ali ukoliko to bude slučaj, Partizan je dobio jednog “3 and D” plejmejkera koji će praviti razliku.

Jedan od najboljih defanzivaca na bekovskim pozicijama, neko ko može da preuzme od 1 do 3, jako jako kvalitetno pojačanje za ovaj ratnički tim Partizana.

Arijan Lakić će biti treća opcija na poziciji 1 u rosteru Željka Obradovića. Igrač koji je poprilično visok za svoju poziciju sa čak 2.01m. Karijeru je počeo u večitom rivalu, Crvenoj zvezdi, da bi potom zapažene partije pružao u dresu Zadra. Nakon dve sezone u hrvatskom timu, dobio je pažnju beogradskog kluba koji ga je i angažovao.

Svojom visinom ima mogućnost da preuzima skoro sve pozicije, a ona mu omogućava i odličan pregled igre sa pozicije organizatora igre. Može da se spusti i na beka šutera, ali i na poziciju krila.

Crvena zvezda

Kodi Miler-Mekintajer je sjajnu debitantsku sezonu u Evroligi naplatio dolaskom u Crvenu zvezdu gde će dobiti ulogu prve violine tima. Ovaj momak je nakon što nije izabran na draftu 2016. godine karijeru gradio u Evropi, postepeno, reklo bi se. Od Luvena, preko Zenita, Cedevita Olimpije, Partizana… pa sve do Baskonije i prošle sezone kada je prosto sve iznenadio. Uspeo je da ostvari i tripl-dabl učinak u pobedi nad Asvelom kada je ujedno oborio i broj asistencija na jednom meču Evrolige ( 11p, 20as, 11sk ).

Šta donosi Kodi? Defanzivno nešto slabijeg plejmejkera koji je u ovom rosteru Zvezde možda i najbolji defanzivac. Ofanzivno je tu širok dijapazon onoga što može da ponudi. Ima prodor, dobar šut s poludistance i ne libi se da uđe u gužvu. Ima sve preduslove da nastavi sa dobrim partijama, ali će jako bitno za njega biti da uđe dobro u sezonu.

Prošle sezone je pokazao da moža da vidi prostor i uposli slobodnog igrača, a da li će konekciju sa saigračima kakvu je imao prošle sezone u Baskoniji imati u Crvenoj zvezdi, videćemo.

Miloš Teodosić, virtuoz i mađioničar koji će drugu sezonu u nizu oduševljavati publiku u Beogradskoj areni. Šta reći o ovom čoveku što se već ne zna? Da vidi ono što drugi ne vide znamo svi, da može da šutne i pogodi za tri, može. Svojim kredibilitetom i kreditom koji ima kod sudija neretko će biti sposoban da iznudi faul kada treba.

Teo je svoju karijeru počeo u FMP-u pre nego što se otisnuo put Pireja gde je nastupao za Olimpijakos u kome je definitivno potvrdio talenat koji poseduje. Nakon toga, put dalje ga je vodio u CSKA iz Moskve, zatim odlazak i avanturu u NBA ligi u dresu Los Anđeles Klipersa pre povratka na poznato tlo i potpis za Virtus iz Bolonje. I onda dolazak u, kako sam kaže, klub za koji navija i nastup u crveno-belom dresu uz sva tri osvojena trofeja.

Ono što se nije dogodilo prošle godine, trebalo bi da se desi ove. Teodosić svojim iskustvom i kreativnošću da dobije manje minuta ali bolje da ih iskoristi, dok mlađi ( Kodi i Jago ) imaju veću minutažu i daju prostora za odmor iskusnom košarkašu kakav je Teo.

Jago dos Santos je brazilski plejmejker koji je zbog svoje visine uglavnom posmatran kao neka rezervna opcija, ali ga je njegova srčanost i lucidnost dovela do evroligaškog nivoa košarke. Svoju karijeru počeo je u rodnom Brazilu gde je odskočna daska i karta za odlazak u Evropu bila sjajna igra u dresu Flamenga sa kojim je osvojio gotovo sve što može da se osvoji u Južnoj Americi. Sa takvim rezimeom došao je u Ulm gde je u tandemu sa zemljakom Brunom Kaboklom osvojio titula prvaka Nemačke i iznenadio košarkašku javnost a prošlog leta je potpisao za Crvenu zvezdu nastavivši svoj napredak. Doveden kao treća opcija, prošlu sezonu je završio kao prva opcija na terenu.

Jago je često “meta” protivničkih napada zbog svoje visine, ali čak ni to ga ne sprečava da pokušava da izvuče maksimum svojom kretnjom, slično kao Ajzea Kenan. Što se napada tiče, omaleni Brazilac se ne libi da napadne koš gde ga čekaju znatno viši košarkaši. Ipak, možda i njegovo najbolje oružje je šut za tri poena koji ume da rasporedi vrlo racionalno, ali često se dešava i da ga “ponese” lopta pa da samo ispucava trojke. Njegov progres iz solidnog dodavača u nešto boljeg se video tokom sezone gde je bio očigledan uticaj Miloša Teodosića i činjenice da Jago “krade fazone” od iskusnijeg saigrača.

Related Posts

Sferopulos: Žao mi je što nismo pobedili, hvala navijačima na podršci

Košarkaši Crvene zvezde doživeli su prvi poraz ove sezone u Evroligi, a nakon utakmice trener crveno-belih Janis Sferopulos izneo je prve utiske: “Bila je velika borba večeras između dva tima…

Dramatična završnica pripala Barseloni

Košarkaši Crvene zvezde doživeli su prvi poraz ove sezone u Evroligi, a koban po sastav iz Srbije bila je ekipa Barselone predvođena Kevinom Panterom, 94:98. Večeras su košarkaši katalonskog kluba…

You Missed

Sferopulos: Žao mi je što nismo pobedili, hvala navijačima na podršci

Sferopulos: Žao mi je što nismo pobedili, hvala navijačima na podršci

Dramatična završnica pripala Barseloni

Dramatična završnica pripala Barseloni

Šejn Larkin režirao Efesov veliki preokret

Šejn Larkin režirao Efesov veliki preokret

Monako rutinski savladao Virtus, Bankiju se drma klupa

Monako rutinski savladao Virtus, Bankiju se drma klupa

Madar dobio ogromnu ponudu: Odlazi iz Bajerna?

Madar dobio ogromnu ponudu: Odlazi iz Bajerna?

Anđušić: Video sam sebe u Partizanu do kraja karijere

Anđušić: Video sam sebe u Partizanu do kraja karijere
Verified by ExactMetrics