ABA LIGA 2024/25: Sve što treba da znate pred početak nove sezone regionalnog takmičenja

Borac

Čačak su, između ostalih, napustili Segu, Uskoković i Tasić, a u Halu kraj Morave došao je trojac iz Lietkabelisa – dvojica povratnika Gagić i Diante Boldvin, kao i jadranskoj publici od ranije poznati Valinskas, a Čačane pojačao je još jedan Litvanac – Furmanavičius koji je blistao u litvanskom prvenstvu. Dolasci Jošila i Pavićevića iz Igokee, odnosno FMPa zaokružuju domaću osnovu u ekipi Borca.

Igrači na koje treba obratiti pažnju: Justas Furmanavičius, Kišon Dejvidson

Budućnost 

Klub su napustili, između ostalih, Alerik Frimen, Brendon Pol kao i Joan Makundu, ali su u dolinu Morače stigla interesentna pojačanja, kako domaća, tako i strana, pa bi tim Budućnosti ove sezone mogao da bude i bolji i opasniji nego li prošle.

Igrači na koje treba obratiti pažnju: Đorđije Jovanović, Mateo Drežnjak, Udoka Uzubuke

Dubai

Potpuna nepoznanica stiže na Jadran iz Persijskog zaliva. Kako će izgledati gostovanje na Arabijskom poluostrvu, kako će se uklopiti 15 novih igrača i koje su uopšte ambicije ovog projekta? Ono što se može uočiti je da Dubai verovatno ima treći najveći budžet i na papiru treći najbolji tim takmičenja. Da li će ova mešavina iskusnih ABA-ligaša, prekaljenih najamnika i igrača sa Evroligaških iskustvom – predvođena Davisom Bertansom, uspeti da pronađe hemiju i umeša se u borbu za titulu?

Igrači na koje treba obratiti pažnju: Davis Bertans, Avudu Abas, Danilo Anđušić, Nemanja Dangubić

Zadar

Ima li života posle Luke Božića u malom gradu košarke na dalmatinskom primorju? Alfa i omega ove ekipe pošla je putem Pirinejskog poluostrva, i pored toga što su ekipu stigla adekvatna pojačanja za ovaj nivo takmičenja, teško je proceniti kako će izgledati ekipa Zadra koja je prethodnih par sezona proživela malu renesansu.

Igrači na koje treba obratiti pažnju: Amar Gegić, Dominik Gilbert

foto: Dubai BC

Igokea

Klub iz Laktaša očekuje još jedna sezona borbe za plej-of. Bitni domaći igrači Kosta Kondić, Mario Nakić i Marko Jošilo napustili su klub, ali su stigla interesantna pojačanja, pa bi Igokea mogla da izgleda malo bolje ove sezone.

Igrači na koje treba obratiti pažnju: Brajs Džouns, Boriša Simanić, Terel Karter

Krka

Nakon što su prošle sezone za zelenim stolom izborili opstanak u ligi, Zelene iz Novog Mesta čeka još jedna u nizu sezone u kojoj će se boriti da ostanu u 16 najboljih timova regiona. Izabrani jo-jo klub ABA piramide nije pretrpeo prevelike kadrovske promene, i iako nema ekstra kvaliteta u rosteru, nikom neće biti lako da ostvari pobedu u hladno ponedeljak veče u Dvorani Leon Štukelj.

Igrači na koje treba obratiti pažnju: Jaka Klobučar, Mark Garsija

Mega

Svi timovi Mege izgledaju mnogo bolje u retrospektivi dve ili tri godine kasnije, nego li na početku sezone. Nikola Topić je još u toku prethodne sezone napustio klub, a put najjače lige na svetu pošao je i njegov imenjak Đurišić, a malo “iskusniji” Uroš Plavšić pojačao je Zvezdu. Ako iskustva bude falilo može doći do doselekcije, ali talenta verovatno neće faliti u najvećem rasadniku mladih igrača u ovom delu sveta.

Igrači na koje treba obratiti pažnju: Filip Jović, Mihailo Petrović, Bogoljub Marković

Mornar

Crnogorsko primorje napustili su gotovo svi igrači, a novi roster praktično nije još uvek ni kompletiran. Za sada je zvanično potpisano osam novih igrača, a njihov kvalitet, uz dužno poštovanje, ne uliva poverenje da ova sezona Barana neće biti još jedna grčevita borba za opstanak.

Igrači na koje treba obratiti pažnju: Ilija Đoković, Lovre Runjić, Trevis Ivi

foto: KK Partizan

Partizan

Crno-beli su posle teške sezone takođe promenili praktično ceo roster, ali izgleda i pravac razmišljanja i filozofiju igre. Poučeni iskustvom iz prošle sezone, pored igrača koji su projektovani da nose najveće breme u Evroligi, u Partizanu razmišljali su i o dovođenju igrača koji će im pomoći da iznesu 30 utakmica regularnog dela ABA lige. Od ovog tima Partizana ne treba očekivati da će biti lak skalp svima na Jadranu kao što je to bio slučaj protekle sezone.

Igrači na koje treba obratiti pažnju: Izak Bonga, Karlik Džouns, Aleksej Pokuševski, Frenk Nilikina

Spartak

Roster koji bi i prethodne sezone mogao da se takmiči u ABA ligi dodatno su pojačali Subotičani i gotovo izvesno je da će se boriti za mesto u doigravanju. Pre svega jaka domaća osnova krasiće Spartak u narednoj sezoni i nikom neće biti lako da ode sa dva boda iz “Dudove šume”.

Igrači na koje treba obratiti pažnju: Nemanja Gordić, Danilo Nikolić, Dušan Miletić, Luka Cerovina

Split

Runjić, Salivan, Perković i još par igrača koji su doprinosili napustili su Split, ali Žuti ne mogu da budu nezadovoljni rosterom za ovu sezonu. Šorter počinje svoju četvrtu sezonu na jadranskom primorju, a domaća osnova je ponovo adekvatna, pa Splićane verovatno očekuje još sezona borbe za plasman među najboljih 8.

Igrači na koje treba obratiti pažnju: Borna Kapusta, Boris Tišma

Studentski centar 

Ekipa iz Podgorice izgubila je bitne igrače kao što su Dokins, Drežnjak, Ivišić i Kapusta, pa deluje da nakon par dobrih sezona Studente očekuje jedna slabija. Iako nema ekstra kvaliteta u ovom rosteru, ima talenta, tako da ne treba da iznenadi ukoliko se Studentski centar ipak umeša u borbu za plej-of.

Igrači na koje treba obratiti pažnju: Erik Nil, Filip Anđušić, Ivan Bogdanović

foto: KK Crvena zvezda

FMP

Tim iz Železnika ima iskusne ABA-ligaše kao što su Rebec i Tasić, uz par mlađih talenata, kao i Kuzmića i Lazarevića koji su na pozajmici iz Zvezde. Sredina tabele je zagarantovana, ali i borba za plej-of nije isključena.

Igrači na koje treba obratiti pažnju: Filip Barna, Aleksa Stanojević, Stefan Lazarević 

Cedevita Olimpija

Ljubljančani nastavljaju svoj limbo iz sezone u sezonu. Jurica Golemac je pošao put Dubaija, ali kvalitet na mestu trenera nije upitan, jer je na klupu stigao Zvezdan Mitrović. Roster su napustili bitni igrači poput Dragića, Kobsa i Omića. Uz Blažiča i Glasa solidnu domaću osnovu činiće pristigli Ali Nikolić, ali pitanje je da li ovaj tim ima dovoljno ekstra kvaliteta da ikome pomrsi konce u plej-ofu.

Igrači na koje treba obratiti pažnju: Lovro Gnjidić, Aleksej Nikolić, Gregor Glas, Divejn Stjuart

Cibona

Bivši prvak Evrope iz sezone u sezone strahuje za golu egzistenciju, pa se sezona u kojoj se bez problema obezbedi opstanak u ligi može smatrati uspešnom. Nije bilo velikih kadrovskih promena tokom leta, osim odlaska Sanija Aranitovića, koji je u Zagrebu pružao dobre partije.

Igrači na koje treba obratiti pažnju: Filip Bundović, Ivan Majcunić

Crvena zvezda

Aktuelni šampion Jadrana kreće u odbranu naslova sa neznatno promenjenim rosterom, a dolasci Dobrića i Kalinića donose dodatnu sigurnost u okvirima regionalnog takmičenja. Borba za prvo mesto u regularnom delu je imperativ, pa će biti neophodno da i pridošlice na spoljnim pozicijama, Kenan i Mekintajer, isporuče svoje i pruže Teodosiću preko potrebne minute odmora.

Igrači na koje treba obratiti pažnju: Kodi Miler-Mekintajer, Majk Daum, Ajzea Kenan, Uroš Plavšić

Dimitrije Gocic

Related Posts

Nebojša Čović o budžetu, sagi oko Petruševa…

Sada već tradicionalno, pred početak svake sezone, predsednik KK Crvena zvezda, Nebojša Čović je na konferenciji za medije izneo detalje budžeta i govorio o aktuelnim temama i situaciji u klubu.…

Vladimir Mihailović za Flouter: O povratku u crnogorsku košarku, rekordu ABA lige, novom angažmanu u Zadru…

Današnji sagovornik Floutera bio je Vladimir Mihailović, crnogorski košarkaš i reprezentativac ove zemlje, koji je kroz svoju bogatu karijeru nastupao za Mornar iz Bara, Budućnost, Tibingen, Ostende, Vircburg, Oldenburg, Anvil iz Vroclaveka,…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You Missed

ABA LIGA 2024/25: Sve što treba da znate pred početak nove sezone regionalnog takmičenja

ABA LIGA 2024/25: Sve što treba da znate pred početak nove sezone regionalnog takmičenja

Nebojša Čović o budžetu, sagi oko Petruševa…

Nebojša Čović o budžetu, sagi oko Petruševa…

Džavonte Smart pronašao NBA angažman

Džavonte Smart pronašao NBA angažman

Promena pravila Evrolige pred narednu sezonu

Promena pravila Evrolige pred narednu sezonu

Vladimir Mihailović za Flouter: O povratku u crnogorsku košarku, rekordu ABA lige, novom angažmanu u Zadru…

Vladimir Mihailović za Flouter: O povratku u crnogorsku košarku, rekordu ABA lige, novom angažmanu u Zadru…

Besplatan ulaz na Partizan – Borac

Besplatan ulaz na Partizan – Borac
Verified by ExactMetrics