Blaugrana čeka Manekene iz Milana

U okviru 14. kola najelitnijeg evropskog takmičenja, Evrolige, ekipa Barselone dočekaće ekipu Olimpije iz Milana i to će ujedno biti i poslednji meč ovog kola, sa početkom od 20:30.

foto: Barca/X

Tim iz Katalonije, iako trenutno na drugom mestu tabele Evrolige, u ovaj meč ulazi u lošem ritmu, s obzirom da su prethodne nedelje u duplom kolu ostvarili jednu pobedu u dva meča (poraz od Virtusa 80:75 ; pobeda protiv Fenera 89:81), a nakon toga su prvo u nedelju poraženi od Saragose (101:99), pa je zatim u sredu usledio novi poraz, i to u Blaugrani, od ekipe Manrese (82:83). Tri poraza u četiri meča svakako je alarm za Grimaua i njegov stručni štab da nešto ne ide kako treba. Barselona se trenutno nalazi na tek četvrtoj poziciji u ACB Ligi sa skorom 9-5, što najavljuje jedan od lošijih rezultata ove ekipe u nacionalnom prvenstvu.

Prethodne sezone:

  • 22/23 – skor 29-5
  • 21/22 – skor 27-7
  • 20/21 – skor 32-4
  • 18/19 – skor 27-7

Najefikasniji igrači katalonskog tima u Evroligi ostali su isti. Lider tima je Nikolas Laprovitola sa statistikom 14-2-6 i prosečnim indeksom 16.2, kao i Jan Veseli sa brojkama 12-5-1.5 i indeksom 16, a prate ih Vili Ernangomez (12.9) i Tomaš Satoranski (12.1).

foto: Euroleague

Manekeni iz Milana ponovo ispred sebe imaju težak zadatak. Nakon tri teška vezana poraza u najelitnijem evropskom takmičenju (Žalgiris 70:83, Bajern 91:84, Partizan 82:69), gostuju ekipi Barselone i nimalo im neće biti lako. Trenutno su na skoru 4-9, i ako ne krenu sa pobedama u narednim mečevima, u ovako kompetitivnoj sezoni, definitivno će izgubiti svaku “realnu” priliku da se dohvate šanse za plej-of.

Ima ekipa Milana velikih problema kada je zdravstveni bilten u pitanju, s obzirom da ovaj meč propuštaju Beron i Mirotić (što je poznato od ranije), ali i Maodo Lo, što je ogroman problem za Etorea Mesinu, jer je njegova ekipa već dugo vremena u deficitu kada su u pitanju bekovske pozicije, konkretno pozicija organizatora igre. Kevin Pengos je od ranije završio svoju epizodu, a sada će i definitivno napustiti tim, jer je sve dogovorio sa ekipom Valensije. Ovo predstavlja ogroman problem, već siromašnom rosteru italijanskog kluba, a posebno kada idete na noge ekipi kao što je Barselona, koja želi prekid loše serije.

Milano je za vikend savladao Virtus u svojoj areni, konačan rezultat bio je 82:80. Najbolji igrač kod domaćih bio je upravo Maodo Lo, koji propušta ovaj duel. Poput domaće ekipe na ovom meču, ni gostujuća ne blista u nacionalnom šampionatu. Posle 11 odigranih mečeva, ekipa Armanija je tek na osmoj poziciji sa skorom 6-5 i sebe je uvela u jednu veoma nezgodnu situaciju.

Prethodne sezone:

  • 22/23 – skor 23-7
  • 21/22 – skor 24-6
  • 20/21 – skor 22-6
  • 18/19 – skor 23-7

S obzirom da je lider tima Nikola Mirotić odsutan, jedina uzdanica u ovom meču biće Šavon Šilds koji prosečno beleži 17,4 poena, 3,5 skoka i 2,5 asistencije, uz prosečan indeks 17,3. Odmah posle njega je i Maodo Lo, ali i on, kako je rečeno, neće nastupiti.

foto: Euroleague

Kada su u pitanju prethodni dueli ove dve ekipe, Barselona u međusobnom skoru ima prednost 12-9 u odnosu na Milano, dok je italijanski klub zabeležio najubedljiviju pobedu u međusobnim duelima, kada su 2. Aprila. 2014. slavili u TOP16 fazi, rezultatom 91:63.

Još neke zanimljivosti:
Hajns je drugi u istoriji sa 1.306 postignutih šuteva za dva poena. Jan Veseli iz Barselone je lider svih vremena sa 1.360 postignutih šuteva za dva poena.
U polufinalu Fajnal-fora 2021., Barselona je pobedila Milan sa 84-82 košem Korija Higinsa 0,8 sekundi pre kraja.
Milan je postavio klupski rekord sa 21 ukradenom loptom protiv Barselone u decembru 2005.
Krilni centar Milana Nikola Mirotić proveo je poslednje četiri sezone u Barseloni i pomogao timu da se plasira na poslednja tri fajnal-fora Evrolige.
Mirotić i centar Barselone Vili Ernangomez bili su saigrači u Real Madridu tokom sezone 2012-13. Zajedno su stigli do finala Evrolige 2013. Njih dvojica su takođe bila saigrači u reprezentaciji Španije sa kojom su osvojili zlatnu medalju na Evrobasketu 2015. i bronzanu medalju na Olimpijskim igrama 2016 (tada je sa njima bio i Aleks Abrines).
Centar Milana Aleks Pojtres je imao rekordnih 11 skokova igrajući za Zenit iz Sankt Peterburga protiv Barselone u oktobru 2020., takođe imao je 3 ukradene lopte u karijeri igrajući za Zenit protiv Barselone u aprilu 2021.

Đorđe Marković

Related Posts

Janakopulos lansirao bombu – stiže Osman!

Turski reprezentativac i dugogodišnji NBA igrač, Čedi Osman novi je košarkaš Panatinaikosa! Iako smo prethodnih dana dobijali različite informacije u vezi Osmanovog statusa, svaku dilemu je razrešio vlasnik Zelenih, Dimitris…

Cifre demantovale Barcokasa, poznate plate igrača Olimpijakosa

Grčki Sport24 danas je objavio plate igrača vicešampiona Grčke. Evan Furnije juče je zvanično postao novi igrač Olimpijakosa, i njegovim dolaskom kompletiran je roster kluba iz Pireja. Furnije će zarađivati…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You Missed

Denver produžio saradnju sa Marejom

Denver produžio saradnju sa Marejom

Daum: Igrati sa Teodosićem je jedinstvena prilika

Daum: Igrati sa Teodosićem je jedinstvena prilika

Penzioner Printezis ponovo heroj Olimpijakosa

Penzioner Printezis ponovo heroj Olimpijakosa

Hemonds napustio Dubai nakon dve nedelje!

Hemonds napustio Dubai nakon dve nedelje!

Janakopulos lansirao bombu – stiže Osman!

Janakopulos lansirao bombu – stiže Osman!

Bomba na pomolu: Bertans ponovo u ABA ligi?

Bomba na pomolu: Bertans ponovo u ABA ligi?
Verified by ExactMetrics