Zadar stiže u Stožice: Može li MVP prekinuti niz pobeda Cedevita Olimpije u regionalnoj ligi?

Po završetku još jedne neuspešne nedelje u Evrokupu, Cedevita Olimpiju očekuje derbi meč u regionalnoj ligi. U Stožice dolazi još jedan kandidat za plej-of, ekipa Zadra, na čelu sa aktuelnim najkorisnijim igračem lige, Lukom Božićem.

foto: ABA Liga/KK Split/Ivica Cavka

Nakon devet odigranih utakmica, slovenačka ekipa je zabeležila sedam pobeda i dva poraza. Protiv Zadra imaju priliku da nastave niz od pet vezanih trijumfa. Protivnik je, sa druge strane, u prošlom kolu poražen u Laktašima. To je bilo drugo u seriji od tri gostovanja za redom u Admiral Bet ABA ligi. U Splitu su savladali domaćina nakon odličnog drugog poluvremena, dok će u Ljubljani tražiti pobedu kako bi broj pobeda izjednačili sa brojem izgubljenih utakmica u dosadašnjem takmičenju. Sa trenutnih pet poraza i četiri trijumfa, zauzimaju osmo mesto na tabeli.

Igrači Zadra ispaštaju usled loše organizacije domaćeg prvenstva, pa su tako meč Kupa Hrvatske igrali u sredu, a već u četvrtak ih je čekao duel protiv Dubrave u okviru 11. kola FAVBET Premijer lige. Zadrani su u oba meča slavili ubedljivom razlikom – 84:56 protiv Dubrovnika i 83:58 protiv Dubrave. Na utakmici protiv Dubrovnika blistao je Krševan Klarica sa 28 postignutih poena.

Domaćin je imao dan odmora više, obzirom da je poslednji meč igrao u sredu, kada ih je u Ljubljani savladao Pariz. Na tom meču je debitovao Rašid Mahalbašić, angažovan usled povreda i nedostatka opcija na unutrašnjim pozicijama. Za ekipu Simonea Pjaniđanija je to bio deveti poraz u Evrokupu. Dok na evropskoj sceni ne cvetaju ruže, Cedevita Olimpija u regionalnoj ligi izgleda odlično. Sedam pobeda, među kojima i one protiv Partizana i Budućnosti, drže Slovence na trećem mestu, baš ispred pomenutih rivala.

Problemi sa povredama

Izgleda da će Cedevita Olimpiju nedaće sa povredama pratiti i tokom ove sezone. Uz Murića, koji će po svemu sudeći propustiti celu sezonu, van tima duže vreme je i Nikola Radičević. Srbijanski plejmejker se postepeno oporavlja ali za sada još uvek trenira po prilagođenom programu. Na listi igrača na koje Pjaniđani ne može računati su i Karlo Matković (bolovi u leđima) i Luka Ščuka koji je zaradio ozledu na meču protiv Pariza. Sa ekipom trenira Aleksander Šaškov koji je propustio prethodne tri utakmice i očekuje se da će biti u sastavu protiv Zadra. Zdravstvenog biltena svoje ekipe se dotakao i trener, Simone Pjaniđani:

Trenutno smo u poziciji da je teško okupiti deset igrača bez zdravstvenih problema za trening i to nas mnogo košta. Moramo odigrati dobru utakmicu, pokazati želju za pobedom i za zadržavanjem ove, za nas neočekivane, pozicije na tabeli. Zadar je ove sezone pokazao svoj kvalitet, tako i u posleednjoj utakmici na gostovanju kod Igokee. Vodili su gotovo tokom cele utakmice ali na kraju izgubili u prožecima zbog nekih nesretnih situacija. Imaju kvalitet i sistem. Ako zatvore reket, a mi ne nađemo pravi ritam u napadu, čeka nas veoma teška utakmica. Čak će nam i direktni dueli u odbrani, sa igračima poput Luke Božića, biti izazov. Moramo da sarađujemo i igramo timsku odbranu mnogo bolje. Ppred nama je izazovna utakmica, ali igrači su već do sada pokazali pravu želju i nadam se da će pronaći pravu energiju, pokazati dobru igru i kao tim napraviti novi korak napred u ovim izazovnim trenucima” istakao je italijanski stručnjak.

foto: ABA Liga/KK Zadar/Zvonko Kucelin

Šef stručnog štaba gostujuće ekipe, Danijel Jusup, kratko je pohvalio protivnika: “Očekuje nas jedna druga razina košarke. Cedevita je kao momčad iz gornjeg dijela tablice u dvije zadnje utakmice pobijedila izuzetno jake momčadi, Partizan kući i Budućnost vani, ne treba trošiti riječi o njihovoj kvaliteti. Moramo se malo osvježiti do nedjelje, jutros smo počeli s formacijskom pripremom a na samoj utakmici moramo dati svoj maksimum. Vidjet ćemo za što će to biti dovoljno.”

Kako bi došli do pobede, Cedevita Olimpija će morati pronaći način da zaustavi Luku Božića – po svim parametrima, osim po broju blokada i ukradenih lopti, najboljeg igrača Zadra. Lukina dominacija ogleda se u tome što u gotovo svim statističkim kolonama svoje ekipe zauzima prvo mesto, negde i sa duplo većim učinkom od sledećeg na tabeli. Tako je naprimer njegov indeks korisnosti 35.89 po meču, dok je kod drugog najkorisnijeg igrača Daria Drežnjaka indeks 14.44.

Related Posts

Bomba na pomolu: Bertans ponovo u ABA ligi?

Kako saznaje i prenosi grčki Sport24, letonski šuter i nekadašnji košarkaš Partizana – Davis Bertans, mogao bi ponovo koristiti svoje nišanske sprave na parketima širom Jadrana. Naime, kako navodi ovaj…

Partizan odložio meč na startu ABA lige zbog turnira u Atini

Jadranska liga ove sezone kreće 20. septembra, a otvoriće je Cibona i Zadar. Od ranije je poznato da je Partiza prvobitno imao zakazan svoj prvi zvanični meč dan kasnije protiv…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You Missed

Denver produžio saradnju sa Marejom

Denver produžio saradnju sa Marejom

Daum: Igrati sa Teodosićem je jedinstvena prilika

Daum: Igrati sa Teodosićem je jedinstvena prilika

Penzioner Printezis ponovo heroj Olimpijakosa

Penzioner Printezis ponovo heroj Olimpijakosa

Hemonds napustio Dubai nakon dve nedelje!

Hemonds napustio Dubai nakon dve nedelje!

Janakopulos lansirao bombu – stiže Osman!

Janakopulos lansirao bombu – stiže Osman!

Bomba na pomolu: Bertans ponovo u ABA ligi?

Bomba na pomolu: Bertans ponovo u ABA ligi?
Verified by ExactMetrics